Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

A libamáj melletti kiállásunkkal egy magyar nemzeti érték megmaradását biztosítjuk

2016. 01. 13.

A szakszerű és kíméletes libatömés az uniós szabályozás értelmében jogszerűen folytatható minden tagállamban, így Magyarországon is. Ezt az Európai Bizottság is elismeri.

Erdős Norbert hozzátette, hogy a 2013 őszén hungarikummá nyilvánított hízott libamáj hagyományos mezőgazdasági termék. Ezért Európa kulturális sokszínűségét is biztosító Lisszaboni Szerződés védelme alatt áll. „A nemzeti értéken túl a libamáj fontos exportcikkünk. A Magyarországon évente előállított mintegy kétezer tonna libamáj 70-80 százalékát külföldön értékesítjük. Exportunk értéke évente mintegy 40 millió euró, azaz 10-11 milliárd forint értékben viszünk ki libatermékeket, túlnyomó részben májat” – emelte ki Erdős Norbert.

A fideszes képviselő emlékeztetett, hogy Magyarországon a libatenyésztés mintegy 20 ezer embernek ad munkát. Ezek az emberek jórészt hátrányos helyzetű vidéki térségekben élnek és dolgoznak.

„A libamáj barátai” találkozón több résztvevő kiemelte, hogy a libamáj meghatározó eleme az európai és több tagállam hazai gasztronómiájának. „Célom, hogy a libamájat újra az őt megillető helyre helyezzük a magyar gasztro-kultúrában” – emelte ki Erdős Norbert. „Több olyan rendezvényre van szükség, ahol a hagyományosan elkészített libamájat lehet népszerűsíteni – mind hazai, mind nemzetközi szinten. A jövőben ezért – többek között ezen a területen is – szorosan együttműködök a Baromfi Terméktanáccsal” – jegyezte meg a fideszes politikus.